Добре дошли в Библиотеката на РиРиРа!

вторник, 9 ноември 2010 г.

Модел от Дания

Това е логото на програмата за дневни грижи за деца от семеен тип, която е част от политиката на община Копенхаген.
Защо решихме да разкажем точно за нея?
Заради ролята на общината, и заради ясното и просто разпределяне на отговорности между община и граждани-родители.
Сайтът на община Копенхаген, в раздела Грижи за деца и училище дава кратка и изчерпателна информация за всички възможни видове форми на отглеждане на деца от 0 до 6 години на територията й: ясли, обединени заведения, дневни грижи от семеен тип, детски градини,  училища.
Именно за дневните грижи от семеен тип бихме искали да разкажем тук, като една много подходяща форма за деца до 3 години, които очакват своето място в детската градина. Община Копенхаген предлага следното решение на чакащите за място в детска градина семейства - да си помогнат докато чакат. И така има два варианта - една детегледачка да поеме 3 деца, или 1 майка с чакащо дете да поеме още едно, т.е. три или две семейства да се кооперират за отглеждането на децата си.
Каква е ролята на общината?
Общината поддържа няколко дневни центъра. Когато решите да се включите в програмата, специалист от дневния център в продължение на няколко седмици активно ви напътства и подпомага в новата ви роля - да се грижите и за чуждо дете. Центърът организира обучението на родителите, дава насоки и координира учебната програма за децата в дадения район, която семействата участници следват, следи "работата" на родителите. Този център е и мястото за срещи, и организирането на общи месечни събития на всички семейства, част от програмата "Дневни грижи от семеен тип". Смисълът е децата от съвсем малки постепенно да се приучават към живот в общността.
Как се финансира това?
С месечни такси, които плащате на общинския център, като тези, които бихте заплатили и ако детето ви е вече в детската градина. С тях се заплаща на общата за три деца детегледачка, или ви се предоставят от дневния център обзавеждане и материали за детето гост във вашия дом. Освен това е помислено и за сериозни данъчни облекчения за тези, които купуват екологично чисти хранителни продукти за приготвянето на храната.
Дали сте забелязали колко по-просто и ефективно е устроен светът в посока север?