Добре дошли в Библиотеката на РиРиРа!

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

КУРС ПО ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ на Нели и Добри

За всички любители на готвенето и храненето, за тези, които искат да се хранят здравословно и за тези, които просто обичат да похапват вкусна храна

Какво представлява курсът: Курсът се провежда веднъж седмично от 18.30ч. или 19ч. В него са включени 11 теми (по-долу са изброени темите). Съответно продължителността му е три месеца. Цената на целия курс е 132 лв., като при записване се заплащат 50 процента от сумата, а остатъкът - по средата на курса. Групата е от шест човека. Има възможност за посещение на конкретна тема от още двама, максимум трима участника, като цената за единично посещение е 14 лв. Всяка сбирка е специфична и има различна продължителност – от 2 до 3 часа. Започваме с представяне на продуктите, с които ще готвим: полезни свойства, какво съдържат, откъде можете да ги купите и др. После се разделяме на 2 или 3 групи и всяка група приготвя ястията по темата. Накрая ги хапваме заедно, като всеки може да сподели какво го е впечатлило или - да зададе въпроси, както и да сподели своя опит в приготвянето на подобни ястия.

Къде ще се провежда курсът: гр.София, площад Орлов мост, ул.Виктор Юго 3 ет 1 ап.2, център ХЕЛА www.hela-bg.net Има и възможност в Младост 2

Какво ще получите на курса: Ще получите рецепти за всичко, описано в темите, информация за полезните съставки и интересни неща за някои продукти. Няколко рецепти за разкрасяване, които са изненада.

Кои сме ние, водещите, и какви са нашите цели: Нели Горанова – аз съм архитект по образование, но за мен по-голям интерес са предизвиквали винаги въпросите за здравословния начин на живот в съзвучие с природата. Вървейки по тази пътека, съм експериментирала върху себе си много системи за хранене, прочистване на организма, йога и други духовни практики. Опитвам се от ученичка, вече 30 години, да се храня здравословно и бих се радвала да споделя някои от своите открития в този процес с вас. Добромир Буковски е съпругът ми, с когото сме от три години заедно и се опитваме да вървим по пътя на хармония с природата. Той е професионален готвач, като повечето години е работил във вегетариански ресторанти. Натрупал е голям практически опит в изпълнението на много интересни рецепти, в които се използват само естествени, натурални съставки. Всичко, за което говорим, е преминало през нашия опит и е изпробвано. Занимаваме се и с боядисване с глина и слама, както и със запазване и реставриране на стари дървени мебели, което за нас е част от здравословния начин на живот.

Ние подкрепяме идеята, че най-добрият път е средният. Нашата цел е да провокираме у вас вашите вътрешни, скрити знания, умения и заложби, за да откриете най-добрия за вас хранителен режим.

За записване ни пишете на имейл: nelly_bo@hotmail.com или се обадете на тел. 0899/967724 Нели и Добри. По желание на курсистите можем да променим часа, както и последователността на темите. Възможен е и съботно-неделен вариант за провеждане на заниманията.

ТЕМИ ОТ КУРСА ПО ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ:

ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШЕН ХЛЯБ

Ще покажем как се приготвят два вида пълнозърнест хляб без мая в домашни условия: със сода и с квас, както и направата на самия квас.

СУРОВИ СУПИ

Как да си приготвим супа без варене. Много вкусни и полезни. Приготвят се за много кратко време. Супа от тиквички, гаспачо и таратор от покълнал слънчоглед.

СУРОВИ ТОРТИ

Ще направим две торти от плодове, ядки, мед и др. растителни съставки

(сурово какаово масло, сурово какао, агаве сироп, рожково брашно, мака и др.). Без печене. Без тесто. Лесни за приготвяне, хранителни и много вкусни.

РАСТИТЕЛНИ МЛЕКА И ШЕЙКОВЕ

Ще покажем приготвянето на мляко от различни семена и ядки (конопено семе, сусам, суров бадем и кашу), както и на шейкове изцяло на растителна основа.

КЪЛНОВЕ

Ще споделим нашия опит в покълването на различни семена и ядки и ще ви покажем как се прави ХУМУС от покълнал нахут, както и ПЕСТО от покълнал слънчоглед (с добавка на зелени подправки и др.)

СУРОВИ ПИТКИ И ХЛЯБ

Как се приготвят хляб и питки от покълнали семена и ядки (с добавка на сухи или пресни подправки) и как се изсушават в домашни условия.

ДОМАШНО ПРИГОТВЯНЕ НА ГОРЧИЦА, РАСТИТЕЛНА МАЙОНЕЗА, СИРЕНЕ ОТ ЯДКИ И ХАЙВЕР ОТ СЛЪНЧОГЛЕДОВО СЕМЕ

Ще се научите сами да си приготвяте горчица без изкуствени съставки, както и изцяло растителни майонеза от киноа и сирене от кашу.

САЛАТИ

Идеи за здравословни салати и салатни дресинги (приготвени предимно от кълнове, ядки, тахан, сурови зеленчуци и др.)

ШОКОЛАД И КАКАОВА ТОРТА

Ще се научите да си приготвяте сами шоколад само от естествени съставки (какаово масло, сурово какао, рошково брашно, мед, агаве и др.) и ще научите за полезните свойства на суровото какао. Ще направим торта със сурово какао и какаово масло само от сурови продукти, без печене.

СЛАДКИШИ

Идеи за сладки бонбони от овесени ядки, какаов мус с авокадо, ядков двуцветен крем. Всички сладкиши са постни и много вкусни.

СУШИ

Ше приготвим няколко вида вегетарианско суши, с краставица, морков, гъби шийтаке, авокадо и др. Също ще покажем как се приготвя най-важната част от сушито – ориза. Ще използваме японски ориз и водорасли – нори и ще ви кажем откъде можете да си ги купите в София.

За записване ни пишете на имейл: nelly_bo@hotmail.com или се обадете на тел. 0899/967724 Нели и Добри. За повече информация http://alimentumvitale.blogspot.com