Добре дошли в Библиотеката на РиРиРа!

вторник, 6 юли 2010 г.

Един ден в РиРиРа - 06.07.10


Днес сме в Африка при жирафите...

след рисуване винаги се налага миене на ръце:), защото ни чака сладка плодова закуска!

и нали сме добри деца - помагаме на дежурната мама с чиниите и цветята!

следва четене на книжка - ура!

а после разходка в парка или на двора....

след обяда идва време за игри!

мамо, икаш ли плическа? заслужен релакс след дежурството:)

Всички снимки са направени в един ден.

На 12.04.2010 в РиРиРа направихме сериозна крачка - 6 майки решихме да организираме заедно занимания за децата си. Като за начало - 3 дни в седмицата, по 5 часа. Зад привидно "заспалата" седмична програма на стаята за игра през последните два месеца, всъщност се крие фактът, че съсредоточихме цялата си енергия и време това крехко начинание да потръгне.
И ето , че то постепенно придобива своя организация и съдържание. Доста опит почерпихме от споделеното като информация за родителски кооперативи в Европа и Северна Америка. Но важните уроци идват от това, което всеки ден се случва в стаята и трябва да бъде решено като обща задача. Как ще осигурим храненето, как ще се чисти, от къде ще заделим средства за освежаване на двора, с какъв препарат ще се чисти банята, щом има алергично дете, кой ще готви утре, какви са дежурствата за август....
За учебната програма много ни помага присъствието на Петя. Тя води заниманията с децата, които всяка седмица следват някоя важна "скрита" задача - да научат цветове, числа, животни. Задължителните елементи от дневната програма са поне две творчески занятия(рисуване и моделиране) и поне една приказка. Останалото време е за свободна игра навън,което може би е най-важното нещо на света, и сладко хапване!
Всеки ден по график една от нас - 6те майчета в РиРиРа- е там, за да помага с храненето, преобличането и извеждането на 6 деца на възраст от 1г10мес. до 2г9мес.
Всичко е плод на съвместни усилия: заедно на равни начала поемаме всички разходи, като всеки има своя лична отговорност - грижи за двора, закупуване на храна или консумативи, координация. РиРиРа е баланс между желанията и разбиранията на всяка една от нас шестте за това, кое е най-добро за децата ни:) Всяко от децата вместо "госпожа" има Петя и 6 "мамо"! Има ли по-добро от това?