Добре дошли в Библиотеката на РиРиРа!

вторник, 1 януари 2013 г.

Как да направим група за игра


Групите за игра са неформални събирания, където майки, татковци, баби и дядовци, малчугани, бебоци се срещат заедно в една спокойна и забавна обстановка.  Играят, творят, общуват помежду си и както обичаме да казваме в РиРиРа ‘откриват света като песен’.  За да си направите група за игра имате нужда от няколко съмишленици,  място за срещи, идеи и малко ентусиазъм.  Началото може и да ви се стори доста трудно,  но всъщност нещата са като детска игра.
 
Изберете подходящ формат

В повечето групи за игра, малчовците се занимават с нещо интересно заедно с маминка. Тя, разбира се, може и да реши да си бърбори с другите майчета, докато децата играят. Ако намирате това за много ангажиращо, може да си поканите някои интересен гост, който да занимава малчуганите. Ако пък се опрете на ротационния принцип за организиране на заниманията, работата наистина се превръща в детска игра.

Участници
Място за игра
Време за игра
Занимания
Политика на групата

Участниците

Големите
Идеалният вариант е 5 – 6 семейства. Така няма да се притеснявате, че организацията ще се провали, ако един или двама са извън града или имат някакво неразположение и не могат да посетят групата за игра. Повече от осем семейства е вече много – това ще доведе до свръхстимулиране и хаос,  да не говорим, че място за толкова народ трудно се намира. Разбира се, като за начало и три маминки  могат да се счетат за отбор юнаци.  Как да ги откриете? Проверете  кварталната детска площадка,  родителските класове в близкият център, творчеки работилници за деца... Дори може да оставите кратко съобщение на таблото в  кооператива и да откриете съмишленици в петъчните ни занимания с групи за игра.
Малките  
За провеждането на заниманията може да помислите и за възрастта на децата . Като правило никой не е твърде малък, за да посещава група за игра. Всички деца от 0 до 5, включително бебоци, се вълнуват от новият опит и извличат огромни ползи за развиването на социалните и езиковите умения, сензориката докато просто си играят в групата. Понякога по-лесно се организират групи за игра с деца  с по-малка разлика във възрастта.  Нормално, тъй като имат сходно развити умения, близки интереси и проблеми за споделяне. Не се притеснявайте и да включите някои батко или какичка – те ще внесат допълнителен колорит в групата за игра.

Мястото

Групите за игра може да се развихри на всяко едно място, което е безопасно за деца и където група от хора може да общува свободно. На запад такива места са центровете за деца, специални помещения в църквите, детските градини (през уикенда), здравни центрове или нечия къща. При нас, изглежда, ползването на обществени места, пригодени в услуга на детските грижи и общността могат да се сведат само до парка, детските площадки и .. не се сещам за други. За първа среща могат да се окажат подходящи, но като цяло децата трудно ще добият усещане за група на подобни места. Така стигаме до единственият безплатен вариант – вашата дневна. Ако разполагате и с двор нещата стават просто идилични.  Проверете условията за безопасност и отворете широко  вратите си за  връхлитащата група за игра.

Времето

Решението по кое време ще се срещате е важно. Подберете такова, в което всеки да се чувства отпочинал и зареден с настроение. Ако решите и да осигурите и малко хапване никак няма да е лошо. Помнете, че в групите за игра не се набляга на централизирана власт – разпределете задачите между всички, нека всеки се чувства част от творческия, организаторски процес.  
Колко дълги ще са срещите зависи само от децата. Като за начало час, час и половина е достатъчен. По този начин децата ще могат постепенно да се опознаят и да свикнат с групата за игра. На по-късен етап може да увеличите времето за игра до 2 и половина  -  три часа, но помнете -  това е максимума и може да очаквате леко помрънкване от поизморения  малчуган. За бебоците това дори е непосилно – за тях един час е напълно достатъчен.

Заниманията 

Заниманията сред приятелска среда са носител на безценнен опит за малкия човек. В групите за игра  могат да се включат много разнообразни занимания. Например:
-          Музика, песнички, танци
-          Театър, въображаеми игри
-          Творческа работилница
-          Активни игри в открити пространства
-          Излети, групови посещения на интересни места

Бъдете креативни и заредете групата с вдъхновение за творчество. Експериментирайте. Пейте. Споделяите идеи. Потърсете ни в петъчните групи за игра и ние ще споделим  опита  си с вас.
Не забравяйте, че групите за игра са от полза както на малчовците, така и на техните родители.
                Децата харесват групите за игра защото в тях те могат да:
-           Развиват и усъвършенстват социалните си умения
-          Учат се да споделят, да си сътрудничат, свикват с простички режими
-          Общуват с други възрастни и деца в  безопасна обстановка
-          Вълнуват се от новия опит
-          Забавляват се

Възрастните харесват групите за игра защото:
-          Имат възможност да се срещнат със семейства от квартала
-          Завързват нови приятелства
-          Общуват в една приятелска обстановка
-          Споделят опит и идеи
-          Играят с децата и развиват кооперативен дух
-          Използват възможността за лично развитие

Политика на групата

Помислете за вашите групови правила (не такива за детската игра, а препоръки към родителите и групата като цяло). Сополиво дете? Допускате ли го до групата? Ами почистването – кой помага накрая? Играчките? Ако нещо се повреди? Каква храна се поднася? Как ще се намесвате в евентуални конфликти между децата? Обсъдете вижданията си с другите участници и оформете нещо като правилник (или както казваше едно мъниче - препоръчителник) на групата за игра.

Автор: Петя  Гиева